Miben mások a mi utazásaink, mint a jól ismert körutazások és kalandtúrák?

 

Kaland az Élet a nevünk, mégis felelősségteljes turizmussal foglalkozunk és nem kalandtúrákat szervezünk. Miért?

A "Kaland az Élet!" kifejezés az "élvezd az életet!" felfogásra, a felelősségteljes szó, pedig ennek az életérzésnek utazás közbeni helyes módjára utal.

 

Miért felelősségteljesebb az általunk szervezett utazás, az ismert utazási irodák nagycsoportos repülős-nagybuszos, illetve a kalandtúra szervező cégek bakancsos utazásainál?

 

Felfogás-beli dolgok:

Mi az útjainkon nem a mesterségesen jó előre megszervezett "adventure" programokkal szeretnénk élvezetet okozni.
Mi inkább azokban a spontán élethelyzetekben hiszünk, amelyek a világ bármelyik pontján szembejöhetnek veled, ha esélyt adsz nekik, és nem a szokásos módon, előre megszervezve és lefoglalva mindent utazol. Nálunk nem cél, hogy minél magasabbra juss, oda, ahol eddig még nem jártál. Nem célunk az sem, hogy túlélőtúrára vigyünk. Nálunk biztosan nem fogod feszegetni a fizikai teljesítő képességeid határait. Amit feszegetni fogsz, az a flexibilitásod, az alkalmazkodó képességed, a nyitottságod határa lesz, és meglátod, jól fog esni!:)

Létszám, utazások száma egy évben:

Nálunk a maximum létszám egy úton 12 fő és legfeljebb 2-3 alkalommal szervezünk utat egy évben, különböző helyszínekre, nem pedig annyiszor, amennyiszer csak lehetséges. Így tudjuk biztosítani, hogy ne járuljunk hozzá a meglátogatott helyszín eltúristásodásához, a helyiek becsapásához, amely sokszor oda vezet, hogy azt gondolják, a turizmus egy biztosabb, jobb megélhetési forrást jelent annál, amit épp csinálnak. (Előfordul természetesen, hogy ez így van, de korántsem annyi esetben, mint amennyiszer ez megtörténik. Lásd a cunami után: megszámolni sem lehet azokat az éhező családokat, akik az idegenforgalomban remélt nagyobb bevételért Délkelet-Ázsiában eladták az addig jó megélhetési forrást jelentő földjüket és az érte kapott pénzt bungallók építésére fordították, majd a cunamit követő turistahiány miatt egy év alatt teljesen tönkrementek.)

Az utazás módja:

A kalandtúráknál és egyéb társasutaknál az általában 30-50 fő közötti létszámú csapat mellett állandóan ott van a sokszor sötétített ablakú bérelt busz, biztosítva így az utazás komfortját és a "megfelelő elkülönülést" az "idegenektől", akik történetesen az ottlakó emberek.

Ezzel szemben nálunk a helyváltoztatás helyi közlekedési eszközökkel történik, így nincs állandóan velünk egy jármű, ahova berendezkedhetünk, és amitől csak a fél-, egynapos túrákra kell megválnunk. És így nincs egy védett hely sem, amely fizikailag elhatárol minket az emberektől és amely sokszor ellenérzést kelt a helyiekben. (Kiben ne keltene, ha úgy bambulnak rá és fotózzák, mint az oroszlánokat egy szafarin?) Emellett természetesen nincs reptéri transzfer és még állandóan minket kísérő szakácsok sincsenek...

Mi a mosolygó helyiekkel és zörgő-kattogó ősrégi buszaikkal közlekedünk, amely már önmagában rengeteg szórakozást jelent, mind a helyiek, mind a mi számunkra. Valójában emiatt lesz izgalmas az egész, ugyanakkor ez jelenti a nehézségét is a dolognak, hiszen amikor az egyik állomáshelyünkről átmegyünk a másikra - mint a régi szép vándortáborokban -, fel kell szállni a buszra, le kell szállni a vonatról, át kell kecmeregni a dzsungelen a bungalóig stb., és mindezt az összes cuccunkkal együtt persze.

Szállás:

Amennyire ez csak lehetséges, helyiek által üzemeltetett szálláshelyeken lakunk, nem pedig nyugatiak kezében lévő apartmanokban, szállodkában. Így biztos, hogy a pénz, amit a szállásra költünk, ott is marad, ahol alszunk, az fogja felhasználni, akinek odaadjuk, nem pedig egy külföldi befektető költi a legújabb kocsijára.

Ez mind-mind olyasmi, ami csak egy kis odafigyelést és kényelmetlenséget igényel tőlünk, viszont bőven kárpótol érte az a szeretet és kedvesség, amit a lakosoktól cserébe kapunk ha emberszámba vesszük őket, odafigyelünk rájuk és nem csak a saját érdekeinket nézzük utazás közben.

Ezek azok a dolgok, amelyekre a profitorientált utazási irodák többségükben nem figyelnek oda, és ez az, amin még nem késő segíteni.

 


 

Barátok, partnerek
Szakmai partnerek
Háttér iroda: