Miért fontos az átgondoltság az utazások során?

A felelősségteljes turizmus a teljes körű, az utazás minden résztvevőjére vonatkozó felelősségvállalást jelenti. Kezdve az utassal és az ő döntésével arról, hogy hova utazzon, mivel, kivel, mikor és mennyiért, folytatva az utazási irodáknak az utas felé kötelező és kiemelkedően fontos felelős viselkedésén át, egészen a célterületen élő lakosság felelősségvállalásig a saját környezete iránt.

Gyakorlatilag ebben a rendszerben mindenki mindenkire és minden mindenre hat. Oda - vissza, körbe, vagy ahogy akarjuk. Ezért nagyon - nagyon fontos az átgondoltság, a tájékozottság és a józan ész használata az utazások megtervezésénél is. Nehéz elfogadni, de mint ahogy lejártak már azok az idők, mikor mindenki szabadon, mértéktartás nélkül használhatta a vizet vagy pazarolta a benzint, esetleg nem akarta figyelembe venni, hogy abban a muzulmán országban, ahova a charterjegyét megvette, nem szokás monokinizni a tengerparton, mert ez sérti a helyiek szokásait, na ugyanúgy lejártak azok az idők, mikor megengedhetjük magunknak, hogy fogjuk a pénzünket, besétáljunk egy utazási irodába, kiválasszunk egy all-inclusive nyaralást valahol, és nem gondolva az összes, ott töltött időnk folyamán okozott környezeti, társadalmi és egyéb problémára, lazán, gondolkodás nélkül hawaii-ozunk egyet. Hát igen, ennek a korszaknak - legalábbis egy időre - vége.

Ha szeretnénk, hogy a gyerekeink - már nem is az unokáinkról van szó!!! - ne térdig szemétben járkáljanak az utcán, ha nem akarjuk, hogy az összes, nyáron fürdésre alkalmas tó és folyó annyira elszennyeződjön, hogy már a kisujjunkat sem merjük beledugni, ha nem akarjuk, hogy attól kelljen félnünk, amint kitesszük a lábunkat a házból, felrobbantja magát mellettünk egy öngyilkos terrorista, na ha mindezt nem akarjuk, akkor most kell tennünk valamit.

És mivel a turizmus az egyik legkomolyabb természeti, kulturális és erkölcsi környezetet szennyező tevékenység az egész világon, hát nagyonis oda kell figyelni, mit csinálunk, hogyan utazunk.

De nem csak nekünk. Oda kell figyelniük az utazási irodákat irányító embereknek is, hogy milyen szemlélettel vezetik az irodát. Becsapják-e az utast a haszon érdekében vagy inkább korrekt tájékoztatást adnak mindenről, még mielőtt befizetne az illető. Oda kell - kellene - figyelniük arra is, hova szerveznek utat, mennyi embert visznek, hányszor egy évben stb... Sok - sok olyan keresztkérdés, amin jelenleg még a magukat természetközelinek, zöldnek, felelősségteljesnek, tömegturizmus-ellenesnek mondó utazási irodák nagy része is csúfosan elbukna.

Lehetne még ezt a kérdést boncolgatni, és ha te is úgy érzed, hogy tovább mennél, szívesen megtudnál még többet a témáról, keress meg minket, írj e-mailt vagy telefonálj!

 

 

 

 

 

Barátok, partnerek
Szakmai partnerek
Háttér iroda: