Országinfók, praktikus tudnivalók: Kambodzsa

Főváros
Phnom Penh

A területről
Kambodzsa nevének hallatán valószínűleg mindenkinek Angkor jut eszébe először. Pedig ez az egzotikus ország bővelkedik még látnivalókban. A területének legnagyobb részét egyetlen szív alakú medence alkotja, amelyet a Mekong folyó szel ketté.

Várható időjárás
Az aktuális időjárásról itt tájékozódhatsz: http://www.wunderground.com/global/BM.html

Rövid történelem
Az Indiából származó hindu kultúrájú Khmer Birodalom a XII-XIII. században Indokina legjelentősebb királysága volt. (Székhelyének, Angkornak a templomvárosa a mai leromlott állapotában is a délkelet-ázsiai régió egyik leghíresebb műemlékegyüttese.) A XV. Században a franciák gyarmatosították, és - az 1941-1945 közötti japán megszállástól eltekintve - 1954-ig Francia Indokina része volt. A hatvanas években az eleinte semleges ország belekeveredett a vietnami háborúba, majd egyre súlyosabb harcokkal járó polgárháború bontakozott ki, amely 1975-ben a kommunista vörös khmerek győzelmével ért véget. A vörös khmerek radikális módszerekkel egyetlen nagy kollektív agrárgazdasággá akarták átalakítani a "Kambodzsai Népköztársaságot". Kitelepítették a városlakókat, családokat szakítottak szét, megszüntették a pénzt, a külkereskedelmet, lezárták a határokat, kiírtották az értelmiséget. Az 1975-től 1979-ig tartó véres rémuralom idején több mint kétmillió ember, a népesség közel 1/3-a pusztult el, s az ország gazdasága teljesen összeomlott. A vörös khmerek uralmát végül vietnami katonai beavatkozás döntötte meg. 1989-ben kivonultak a vietnami csapatok, s nemzetközi tárgyalások kezdődtek a kambodzsai konfliktus megoldására. 1993-ban visszaállították a királyságot. Ilyen történelmi-politikai háttér mellett nem meglepő, hogy Kambodzsa Földünk legszegényebb országai közé tartozik. A sok éves háború az amúgy sem fejlett infrastruktúrát szinte teljesen elpusztította, nincsenek járható utak, távvezetékek, gépek stb. Hatalmas, korábban művelt területeket még ma is aknamezők borítanak.

Területe
181 035 km2

Népesség
13 388 910 fő (2008)
megoszlás: khmer (90%), kínai, vietnami, indiai

Időeltolódás
GMT + 6 óra

Legmagasabb pont
1813 m (Phnom Aoral)

Államforma
alkotmányos monarchia

Hivatalos nyelv
khmer

Beszélt nyelvek
khmer, francia, angol

Földrajzi fekvés
Kambodzsa az Indokinai-félsziget legkisebb országa. Észak-nyugati szomszédja Thaiföld, északi Laosz, keleti pedig Vietnam. A Thai-öböl mentén fekvő ország területének legnagyobb részét a Mekong és a Tonlé Sap (a "Nagy-tó") mentén fekvő termékeny alföld foglalja el.

Vallások
A lakosság 93%-a buddhista (khmer változat), 5% muszlim és 2% keresztény vallású.

Ünnepek (2010-ben)
• Január 7 Győzelem napja
• Január 30 Meak Bochea Day
• Április 14-16 Kambodzsai Újév
• Április 28 Visaka Buja Day (Buddha születésének napja)
• Május 13-15 Sihamoni király születésének napja
• Június 18 A korábbi királynő születésének napja
• Szeptember 24 Alkotmány napja
• Október 7-9 Pchum Ben Day
• Október 29 Koronázás napja
• Október 31 A korábbi király Sihanouk születésének napja
• November 9 Függetlenség napja
• November 20-22 Bonn Om Teuk („csónakverseny-fesztivál”)-legnépszerűbb ünnep
• December 10 Emberi jogok napja

Éghajlat
Kambodzsa a trópusi monszun övezetben fekszik. Május és október között az India és a Thai-öböl felől érkező délnyugati monszun hatására csapadékos éghajlat alakul ki, a legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október. Ezekben a hónapokban az átlaghőmérséklet 27-35 C között alakul. A száraz évszak novembertől márciusig tart, ekkor északkeleti monszun fúj, amely alig hoz csapadékot. Hőmérséklet szempontjából ezt az időszakot két részre oszthatjuk. Novembertől februárig hűvösebb van, ilyenkor az átlaghőmérséklet 17-27 C között mozog, míg márciustól májusig 29-38 C közötti hőmérséklet van.

Kultúra

Emberek
A khmer egy barátságos nemzet, akik a nehéz történelmük alatt sem veszítették el a jókedvüket. Viszont a politikáról való beszélgetést kerüljük velük. A kambodzsai emberek életformája különbözik a nyugati kultúrákétól, kevésbé rohanó életmódot folytatnak, ezért is fontos, hogy türelmesek legyünk velük ott tartózkodásunk alatt.

Öltözködés
Nincs szigorú megkötés, a normális erkölcsökön alapuló öltözködésbe illő nyári ruházat - rövidnadrág, rövid ujjú póló, stb.. - teljesen elfogadott. A vallási emlékeknél viszont a hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat, vállat takaró felső rész szükséges, valamint a templomokba történő belépés előtt, vagy ha valaki a házába invitál bennünket, a cipőt le kell venni.

Szállás
Egyszerű, hátizsákos utazók számára fenntartott hostelekben alszunk majd, ahol a szobák többnyire kétszer 1 ággyal vagy egy darab nagyobb franciaággyal rendelkeznek. A fürdőszobák és a vécék helyszíntől függően vagy a szobában vagy a többi szobával közös helyiségként a folyósón helyezkednek el. Az angol wc igen, de a vezetékes vízöblítés nem jellemző a régióban, mint ahogyan viszont a kolerajárvány sem. Zuhanyrózsa általában van, meleg víz azonban csak elvétve. Előfordulhat, hogy ideig-óráig egyáltalán nincs víz. Ezek a szállók egyszerűek de tiszták, megfelelnek az alapvető higiénés elvárásoknak, ágynemű és takaró is többnyire van, de a hálózsák használata ettől függetlenül javasolt! A maláriát terjesztő szúnyogok előfordulási helyén mindenhol van az alvót éjszaka védő szúnyogháló. Az egyes szobák közti kicsiny különbségek miatt lehetséges, hogy a csoport tagjai kis mértékben eltérő szállást kapnak.

Higiénia
Bár az Európához viszonyított gazdasági társadalmi elmaradottság sok helyütt szembetűnő, egyes közkedvelt idegenforgalmi célterületként elkönyvelt afrikai államhoz képest fényévekben mérhető a higiéniára való odafigyelés. Nyugodt szívvel elmondható, hogy jóval több esélyünk van gyomorrontást kapni egy átlagos magyarországi étteremben, mint bármelyik kambodzsai útszéli kifőzdében. Természetesen itt is - mint mindenhol - oda kell figyelni arra, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk és mindig palackozott vizet igyunk, de ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem ez alatt az út alatt fogunk megbetegedni.

Ajánlott oltások és gyógyszerek
Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos általános védőoltások beszerzését. Ezek: Hepatitis A, Tífusz, Tetanusz, Diftéria. A megfelelő védettség kialakulása miatt ezeket célszerű minél előbb - indulás előtt maximum két héttel - megszerezni. Malária ellen gyógyszer szedése ajánlott.
A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, IX. ker. Gyáli u. 2-6., telefon: 215-0756, nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9-12 óra között.
Hozzatok magatokkal néhány alapvető gyógyszert: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő szer. A ragtapasz is jól jöhet. Néhány konkrét példa: Algopyrin, Quarelin, No-spa, kis üveg jód, kötszer, géz, pólya, rubophen, hasfogó, hashajtó, bélfertőtlenítő, sebtapasz, sebfertőtlenítő, irix, antibiotikum (pld 1 doboz 500mg-os Zinnat), coldrex tabletta, neocitran por, c-vitamin, kamilla, kálcium pezsgőtabletta, leukoplaszt, demalgon, fertőtlenítő szemcsepp, strepstils, xnanax vagy bármi más nyugtató, higikendő\frissikendő, lázmérő.

WC
Kambodzsában felváltva találkozhatsz keleti típusú pottyantós és nyugati típusú angol WC-vel.

Étkezés

Étkezési szokások
A khmer konyha ízvilágában leginkább talán a thai-hoz áll a legközelebb, csak annál kevésbé intenzív fűszerezésű és nem annyira csípős. Az, hogy a kambodzsai gasztronómia nem annyira ismert és népszerű, mint a szomszédos thai vagy vietnami, talán annak is betudható, hogy az étel funkciója a Vörös khmer borzalom alatt teljesen átalakult. A mindössze 25 évvel ezelőtt történtek rányomták a bélyegét az emberek pszichéjére és a mindennapokra. Számos ételt azért nem készítenek, mert egész egyszerűen kevés az idős ember, aki tudná a recepteket.

Ivóvíz
A legjobb, ha csak olyan vizet iszol meg, amelyről biztosan tudod, hogy fogyasztásra alkalmas tisztított ivóvíz. Palackozott ivóvizet mindenhol vásárolhatsz.

Alkohol
A legkedveltebb alkoholos italok a whisky és a rizspálinka.

Ételek
A két legjellemzőbb és legalapvetőbb hozzávaló a curry, a rizs és a hal. Gyakran használnak gyógynövényeket, például kínai metélőhagymát vagy vietnami koriandert. A kambodzsaiak gyakran esznek levest reggelire, ezek általában zöldséges húslevesek tésztával. A gyarmati időkből megmaradt ételek közül kedvelik a francia bagettet is, amelyet szinte bármelyik piacon beszerezhetünk.

Muszáj kipróbálni
Az ország egyik leghíresebb étele, a prahok, egy erős, erjesztett halpástétom, amelyet számos tradicionális fogáshoz fogyasztanak a helyiek. Nem szabad kihagynunk a leghíresebb nemzeti specialitást, a grillezett, saláta- vagy spenótlevelekbe csomagolt és ízletes diós halszósszal leöntött halat sem. A salátákat korianderrel, mentával és citromfuvel ízesítik; ez a három íz dominál a kambodzsai ételekben. Népszerű ételek még az Ansom chek, Ansom chrook, Ngam nguv, Lok Lak és a Kuytheav.

Vegetáriánusoknak
Rengeteg különböző zöldséggel főznek, így a vegetáriánusok is bőven találnak megfelelő ételt. Legelterjedtebbek a sütőtök, az édeskrumpli, a taro gyökér. A saláták többek között éretlen zöld papaya-ból, mangóból, pomelo-ból (grépfruit szerű , de kevésbé leves gyümölcs) készülnek. Rengeteg kókuszdiójuk is van, ami szintén több ételnek az alapanyaga.

Italok
A legkedveltebb helyi ital a szódavíz citrommal ízesítve.

Kommunikáció


Előhívószám
+855

Elektromos szabvány
Itt nézhetsz ennek utána: http://voltagevalet.com/country/all.html

Email
Az internet egyre több helyen elérhető Kambodzsában, de a legtöbb helyen még mindig nagyon lassú.

Telefon
Az ország elég jól lefedett hálózattal rendelkezik. A helyi SIM kártyák csak a lakosoknak elérhetők, de kínálnak a turistáknak is egy kártyát, amellyel indíthatnak nemzetközi hívásokat, azonban a külföldre irányuló hívások árai nagyon magasak.

Posta
A nagyobb települések postáiról biztonsággal küldhetünk leveleket külföldre is.

Vésztartalék:
Javasoljuk, hogy 2-300$-nak megfelelő mennyiségű készpénz legyen nálad, csak minden eshetőségre felkészülve.

Pénzügyek

Valutaváltási tipp
Sérült, régi, használt bankjegyket szinte lehetetlen beváltani. Lehetőleg, friss, ropogós, új bankjegyeket hozz magaddal, ne túl nagy címletekben.

Ajánlott költőpénz
60-70.000Ft költőpénzt javasolunk magaddal hozni. Ez egy átlag, van aki ennél többet, és van aki ennél kevesebbet költ. Te ismered az igényeidet, hogy mennyire szereted ezzel-azzal kényeztetni magadat, kalkulálj ez alapján!

Nemzeti valuta
Riel (De szinte az egész ország területén fizethetünk amerikai dollárral.)

Az épp aktuális váltási árfolyamról itt olvashatsz: http://www.xe.com/ucc/convert.cgi?Amount=1&From=MMK&To=HUF

Bank, bankkártya
Több településen is van bank, de a bankkártyádat nem biztos, hogy használni tudod.

Borravaló
A borravaló egyre elfogadottabb és ismertebb dolog, főleg a nagyobb turistaforgalommal rendelkező helyeken található vendéglátó egységekben.

Vízum
Az országba csak érvényes vízummal léphetsz be.
Vízumot a berlini kambodzsai nagykövetségen, vagy bármely más külföldi kambodzsai diplomáciai képviseleten, valamint a phnom penh-i repülőtéren, továbbá Kambodzsa kijelölt nemzetközi határátkelőhelyein igényelhetsz.
A magyar-kambodzsai konzuli ügyek, magyar ügyfelek részére történő ’helyszíni’ intézése a Vietnámi Nagykövetség hatáskörébe tartozik, amelynek az elérhetősége:

360 Kim Ma Street, Daeha Business Center, 12th floor.
Ba Dinh District, Hanoi VIETNAM (Hanoi - P.O.Box 18)
Telefon: (844)-771-5714 , -771-5715, -771-5718
Ügyelet: Mobil: (84) 90340-9660
E-mail: hungemb@hn.vnn.vn

Útlevél
Fontos, hogy az útleveled a visszaút időpontjától számolva még legalább hat hónapig érvényes legyen.

Vám
Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból, de a szokásosnál szigorúbb szabályok nincsenek.

Biztosítás
Ha részt szeretnél venni az utazáson, mindenképpen érvényes utasbiztosítással kell rendelkezned. Velünk az úton enélkül elindulni nem lehet.

Valutaváltás, fizetési módok
Több pénzváltó is működik, de legegyszerűbben az utcán tudsz pénzt váltani. Az USD-t szinte mindenhol átváltják. Hitelkártyák mind pénzfelvételre, mind fizetésre csak nagyon korlátozottan használhatók.


Utazás

Busz
A tömegközlekedés sokat fejlődött az utóbbi években. Az utazás helyi buszokkal kiváló lehetőséget biztosít a hely megismerésére, amely által páratlan élményben lehet részünk.

Hajó, csónak
Az év csapadékosabb felében, amikor a folyók vízszintje eléri a megfelelő szintet, lehetőség van bizonyos helyeken hajóval, illetve csónakokkal utazni.

Remork (kambodzsai tuk-tuk)
Ez a közlekedési eszköz a nagyobb városokban érhető el, és egy viszonylag olcsó lehetőség az utazáshoz. Ezek 4 üléses járművek, segítőkész sofőrökkel.

Cyclo
A cyclo szintén egy egyedi lehetőség a közlekedésre Kambodzsában. Ennek a közlekedési eszköznek a jellegzetessége, hogy a sofőr, aki hajtja a járművet, hátul ül, míg az utasok elől, így nagyszerű kilátásuk nyílik útközben.

Kéregetők
Néhány gyerek, sőt akár felnőtt is lehet, hogy kérni fog tőled valamit az utcán, és bár lehet, hogy az ajándékozás mindkettőtöknek örömet okoz az adott pillanatban, de ezek a dolgok felbátoríthatják a helyieket a koldulásra, ami pedig hosszútávon nagyon ártalmas.

Biztonság
A csapat biztonsága a legfontosabb számunkra, ezért minden úticélunkat alaposan átvizsgáljuk. Az utazás során teljes biztonsági eligazítást kapsz majd, és tájékoztatunk minden olyan dologról, amivel veszélyeztetheted saját magad és a csapat biztonságát.

Étkezések
Az étkezések egy-két kivételtől eltekintve nem tartoznak bele az utazás árába, így rugalmasan dönthetsz róla, hogy mit és hol szeretnél enni. A csoporttagok leginkább együtt szoktak enni, de ez egyáltalán nem kötelező.

Mosoda
Némelyik szállásunkon lesz lehetőség díj ellenében mosatni, de azért hozz magaddal mosószert, mert előfordulhat, hogy saját magadnak kell ezt a problémát megoldanod.

Néhány szabály
Ha velünk utazol kerülnöd kell minden törvénybe ütköző cselekedetet. Ha tudtodon kívül teszel valami olyat, ami büntetendő, segítünk, ahogy csak tudunk, viszont ha a saját felelőtlenséged következtében, esetleg tudatosan, a következményekkel számolva követsz el törvényszegést, és ezért a helyi hatóságok felelősségre vonnak, nem tudunk veled maradni, illetve kihúzni a bajból, magadnak kell megoldanod a helyzetet.

Fényképezés
A kínálat rendszertelensége miatt a hagyományos filmes gépekkel fotózóknak itthon érdemes feltölteniük készleteiket. A filmhívásra és képnagyításra - a minőség miatt - ugyanez vonatkozik. A digitális technológiával más a helyzet. Az akkumulátorok feltöltése és a memóriakártya cd-re való megíratása - egy-két megállóhelytől eltekintve - nem probléma.
Fényképezésnél ajánlott nagyon körültekintően eljárni, bizonyos létesítmények lefényképezése tilos. A videokamerákat a beutazásnál a vámnyilatkozatban fel kell tüntetni.

Mit ne hozz
Semmiképpen se hozz műanyag bőröndöt, hajszárítót, öltönyt, tűsarkú cipőt, nehéz pulóvereket vagy bármi hasonlót, ami józanul átgondolva biztos, hogy nem illik bele egy hátizsákos túra lehetséges felszerelései közé.

Hogy pakolj
Ha teheted inkább az újabban forgalomban lévő hátizsákok közül válassz, és ne a régi típusú csővázas szerkezetekbe pakolj! A teljes csomagod sporttáskába, retikülbe és műanyag nylonszatyrokba való tömörítése nem ajánlott. :) Könnyen előfordulhat, hogy még saját magadnál is nagyobb és nehezebb pakkot állítasz össze. Ebben az esetben ésszerűsítened kell, egyrészt mivel a repülőn feladható csomag maximális súlya 15 kg, míg a kézipoggyászé 5 kg lehet, másrészt mert senki nem fogja helyetted cipelni és ilyen melegben minden kiló számít. Ráadásul ha a csomag súlya jelentősen meghaladja a súlyhatárt, nagy összegű pótdíjat kell fizetni érte a repülőtéren. Az útleveled és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba tedd - amely lehetőleg szintén egy kisebb hátizsák legyen! Ne akarj felvinni az utastérbe körömvágó ollót, bicskát, nindzsakardot vagy más egyéb szúró-vágó szerszámot, ellenkező esetben ezeket induláskor a repülőtéren biztos, hogy elveszik. Tedd ezeket a nagyhátizsákba, amelyet feladsz a repülőre. Az utazás alatt hátizsákjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Speciális felszerelések
Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre.

Információk a neten magyarul
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kambodzsa
http://kambodzsa.lap.hu/


Általános információk a neten angolul
http://en.wikipedia.org/wiki/Cambodia
http://www.lonelyplanet.com/cambodia
http://www.tourismcambodia.com/
http://www.angkor.com/

Lap teteje